Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > substancje rakotwórcze

Substancje Rakotwórcze

substancje rakotwórcze

mięso
26.09.2025 05:45 Rakotwórcze jak azbest. Polacy uwielbiają to mięso

Mięso od wieków kojarzy się z siłą, zdrowiem i sytością. Stanowi podstawę obiadu w większości polskich domów, a zapach smażonej karkówki czy wędzonej szynki trudno uznać za obojętny. Ale czy na pewno jest to wybór korzystny dla zdrowia? Najnowsze dane pokazują, że popularny produkt, który codziennie trafia na nasze stoły, znalazł się wśród najgroźniejszych czynników rakotwórczych – obok papierosów i azbestu.WHO sklasyfikowała przetworzone mięso w grupie 1 czynników rakotwórczychJuż 50 g dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18%Bezpieczna ilość czerwonego mięsa to maksymalnie 500 g tygodniowo po obróbceStatystyczny Polak zjada trzy razy więcej niż zalecają eksperci

Kawa z mlekiem, kobieta mieszająca kawę
05.09.2024 11:54 Pestycydy w kawie z dyskontów. Pije ją mnóstwo osób

Kawa w saszetkach podbiła serca Polaków. Wystarczy wsypać ją do szklanki, zalać wrzątkiem, a po chwili można cieszyć się pysznym napojem. Niestety badania przeprowadzone przez Öko-Test wskazują, że razem z niektórymi kawami kupionymi w popularnych dyskontach, połykamy pestycydy.

wędzone ryby
22.12.2023 11:57 Tych ryb lepiej unikać. Zawierają rakotwórcze substancje

Co do tego, że ryby są zdrowe, nie ma najmniejszej wątpliwości. Są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz składników mineralnych. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania, bowiem mogą stać się źródłem szkodliwych substancji. Jakich ryb lepiej unikać?